Lastbilstårta

Jag blev tillfrågad att göra en lastbilstårta för någon vecka sedan och även om det kändes väldigt svårt så var jag ju tvungen att försöka! Det är alltid roligt att prova något nytt och jag övar gärna på lite mer komplicerade tårtbak. Nu är jag ju inget proffs, men jag gjorde så gott jag kunde och så tokigt blev det inte ändå. Själva förardelen formade jag, och skar till, av Rice Krispies treat. Jag upptäckte Rice Krispies treat för inte så länge sedan i samband med programmet ”Det stora tårtslaget” som gick på TV i våras. En av deltagarna där, Johanna Viberg, gjorde så makalösa tårtor, och jag var tvungen att kolla upp henne lite närmre. Det var på hennes blogg som jag upptäckte det här smarta knepet.

13383901_10154331353329175_1871819222_o

Rice Krispies treat passar perfekt när man vill göra dekorationer av lite större format, det väger inte så mycket och är relativt lätt att forma eller skära till och sedan täcka med marsipan eller sockerpasta. Här kommer receptet som jag tagit från Johannas blogg. Jag smaksatte inte min eftersom den bara skulle vara dekoration.

3 msk smör
300 g marshmallows
1,5 liter Rice Krispies
Eventuellt smaksättning: till exempel 1 dl hackad choklad, hackade jordnötter eller torkad frukt)

Smält smöret i en kastrull på låg värme. Häll i marshmallows och smält dem under omrörning, se till att blandningen inte bränns i botten på kastrullen. När allt är smält tas kastrullen från plattan och Rice Krispies (och eventuell smaksättning) hälls i. Blanda ordentligt.

När du ska göra figurer ska du forma massan medan den fortfarande är varm. Blöt händerna och tryck till önskad form. Sedan kan du täcka din figur med marsipan eller sockerpasta, gärna medan den fortfarande är klibbig. I annat fall kan du pensla din figur med lite vatten innan du fäster sockerpastan på den. Ska dekorationen ätas bör den göras högst tre dagar innan den serveras, i annat fall går den att göra långt i förväg.
Vill man göra Rice Krispies treat enbart som en kaka trycker man ut den varma massan i en smörad form, låter den kallna, och skär ut den i önskade bitar. Förvara i tättslutande burk i två-tre dagar.

 

13383600_10154318927674175_909701790_o

 

Som vanligt använde jag det här receptet på tårtbotten och till fyllningen gjorde jag dumlefluff och jordgubbsmousse från Bengtssons baksida. Enkelt och gott.
Alla övriga dekorationer är gjorda av marsipan.

Dumlefluff
Jag gjorde en lite större sats och använde en påse (220 g) dumlekolor till 3 dl vispgrädde.

Gör så här
Dela godiset i mindre bitar och lägg i en skål.
Värm grädden i en kastrull till precis innan kokpunkt. Det är mycket viktigt att den inte kokar eftersom allt kan skära sig då!
Häll grädden över godiset och låt det stå ett tag så det börjar smälta. Rör runt till en jämn smet.
Ställ in i kyl över natten och vispa med elvisp dagen efter till önskad konsistens.

Jordgubbsmousse
Ingredienser
250 gram frysta jordgubbar
1,5 dl vatten
2 dl gelésocker
1,5 dl grädde
Lite citronsaft från flaska

Gör så här
Koka upp jordgubbarna i vattnet tillsammans med några droppar citron tills allt har trådat isär och ser ut som mos, tar cirka 20 minuter.
Häll i gelésocker och koka några minuter.
Ställ in i kylen och svalna tills den är helt kall.
Vispa upp grädden och blanda det i jordgubbsmoset.

13383506_10154318927614175_993178422_o

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *