Vispa grädde på bästa sätt

Vispar du grädde för länge så blir det smör. Det var väl det enda jag trodde man behövde veta om att vispa grädde. Det är väl bara att…vispa. Men nej. Det finns tydligen en hel massa tips och trix för att få din grädde till perfektion.

Till att börja med ska man vispa sakta och helst då för hand för bästa resultat, använder man elvispen ska man ha på lägsta hastighet. Långsam vispning ger nämligen en fluffigare och mer stabil grädde. Det har något att göra med fettdroppar täckta av tunna proteinlager, och ja, det var inget jag lade på minnet för det fastnar i alla fall inte där, men ni hör väl. En fluffigare och mer stabil grädde om man vispar för hand. Fantastiskt! Det hade jag ingen aning om. Det är också viktigt att grädden är kall och att det är riktig grädde, alltså den feta sorten, inga lättvarianter om man vill ha den riktigt luftig.
Ni vet när man har haft vispad grädde i kylen ett tag så tappar den liksom formen, den blir lös och nästan rinnig. Det kan tydligen undvikas om man låter bli att vispa grädden för hårt, en mer lösvispad grädde håller formen bättre än grädde som är hårt vispad.
Och slutligen, tillsätt några droppar citron så får du en ännu stabilare grädde. Bara att träna upp armmusklerna och börja vispa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *