Äppelmos med smak av vanilj

Nu börjar det bli dags att ta reda på alla äpplen. Visserligen har vi ett äppelträd mindre det här året men det är ändå bra många kilon. Det mesta gör vi äppelmust på så slipper man åtminstone skala och kärna ur. I år blev det även lite äppelmos. Det brukar inte gå åt jättemycket hos oss i vanliga fall men nu kanske även Hannes äter lite till filen eller gröten. Den blev väldigt god med smak av vanilj. Funkar även att göra osötad, förstås!

IMG_2325

Ingredienser
1,5 kilo skalade och urkärnade äpplen i bitar.
3 dl vatten
1,5 dl socker
1,5 tsk atamon konserveringsmedel
1 vaniljstång, delad och urskrapad

Gör så här
Lägg äppelbitarna i en stor kastrull tillsammans med vattnet och vaniljen – både fröna och den urskrapade stången. Låt sjuda i cirka 20-30 minuter på medelvärme, rör sedan i sockret. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt atamon. Häll upp på väl rengjorda burkar och förvara svalt. Fryser ni ned moset så behövs inte konserveringsmedlet.

IMG_2332

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *