Fransk maräng

Fransk maräng är den sortens maräng som är kallvispad och enkel att göra. Därmed inte sagt att det inte finns en del värt att veta innan man börjar.

Ingredienser

6 äggvitor
2 dl socker

Vispa äggvitor och socker till en styv maräng och spritsa eller klicka ut på plåtar med bakplåtspapper. Om man vill kan man måla insidan av spritspåsen med pastafärg för randiga maränger.

IMG_1451

Det är viktigt att använda en torr och fettfri skål när man vispar maräng annars kommer den inte gå att vispa fluffig. Tänk på att äggula är fett så därför är det också viktigt att det inte kommer med äggula i vitan. Du ska kunna vända skålen upp och ner och marängen ska stanna kvar i skålen. 

IMG_1461

Dessa små maränger torkas i ugnen på 90°C i ca 3 timmar. Se till att öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt då fukten gör att marängen inte kan torka ut. Börjar marängerna få färg (som mina fick), sänker du temperaturen ytterligare. Aldrig temperatur vid 100°C eller över! Det har jag lärt mig nu. Vänd marängerna upp och ner den sista timmen, för att säkra dig om att de även torkar ut på undersidan. Låt dem gärna ligga kvar i eftervärmen i ugnen.

One thought on “Fransk maräng

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *