Jennys bakutmaning (och en magisk svartvinbärscurd)

Nu har jag funderat länge och väl på fem bakverk som jag ska utmana mig själv med, ett i månaden fram till nyår. Det första blir redan denna månad. Börjar bli ont om tid! Självklart kommer jag utmana mig med andra bakverk också, men jag är rädd att vissa av dom aldrig blir av om jag inte gör på det här viset. Hua. Nu blir det upp till bevis!

Augusti – Petit Choux bakelser
September – Prinsesstårta
Oktober – Croissanter
November – Napoleonbakelser
December – Wienerbröd

Igår ställde jag mig och gjorde en svartvinbärscurd som jag tänker använda till augustiutmaningen. Jag har både svarta vinbär och blåbär i frysen och de måste ju användas till nåt, eller hur? Sylt och marmelad i all ära, men det här var något visst. Magiskt gott! Om ni, som jag, är en sån som gillar lemoncurd och philadelphiaost tillsammans på till exempel kex eller scones så måste det här ju vara tjugo gånger bättre. Jag dör litegrann av bara tanken.

IMG_0481

SVARTVINBÄRSCURD

Ingredienser

125 g socker
125 g smör
300 g svarta vinbär (frysta eller färska spelar ingen roll)
4 äggulor

Tina bären om de är frysta och mosa ut saften. Det här kan ta lite tid. Jag använde en potatisstomp först och sedan tog jag hälften av bären i taget och mosade med en gaffel i en finmaskig sil.
Häll sedan saften i en skål som tål värme tillsammans med socker och smör. Sätt skålen på en kastrull med kokande vatten (det behöver inte stormkoka). Låt det smälta samman ordentligt. Rör ner äggulor och låt det tjockna, tar cirka 15-20 minuter. Rör då och då.
Häll över i en väl rengjord burk och förvara i kylskåp. Curden kommer att bli ännu fastare i kylskåpet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *