Midsommartårtan

Midsommarafton blev för en gångs skull en riktigt varm och solig dag. Himla härligt!
Gräddtårta är ett måste och i år blev det en rabarber- och vaniljtårta, med inspiration från Hannas Bageri. En riktigt god rabarberkompott med vanilj plus en vaniljkräm som fyllning, och med jordgubbar på toppen. Jag gjorde en annan tårtbotten och vaniljkräm än de i Hannas recept, jag kör på mina säkra kort som alltid lyckas. Syrligt och gott blev det med rabarberkompotten, en fantastiskt god tårta!

IMG_2186

IMG_2185

Tårtbotten

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen

Sätt ugnen på 175°C.
1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Vaniljkräm

4 dl standardmjölk
0,75 dl strösocker
0,5 vaniljstång eller 0,5-1 tsk vaniljpulver
4 äggulor
2 msk Maizena majsstärkelse
50 g rumsvarmt smör

1. Mät upp mjölk och hälften av sockret i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Hetta upp mjölken tillsammans med vaniljstången och fröna.
2. Blanda Maizenan med resten av sockret. Rör ner äggulorna. Rör till en jämn smet och vispa ner lite av den heta mjölken för att förhindra att äggulorna koagulerar.
3. Låt mjölkblandningen koka upp och rör ner äggsmeten i kastrullen. Låt såsen koka någon minut på lägre värme under vispning tills den tjocknar. Dra sedan kastrullen från värmen och vispa ner smöret. Sila eventuellt krämen – själv gör jag alltid det för att få bort alla eventuella klumpar.
Ställ gärna krämen i kallt vattenbad tills den svalnat. Förvara i kylskåp tills du ska använda den, och avlägsna då vaniljstången.

Rabarberkompott

500 g rabarber
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Blanda rabarbern med socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt småkoka utan lock i 20 minuter. Rör om då och då. Låt kompotten kallna.

Montering

Dela tårtbotten i fyra delar. Lägg en tårtbotten på ett fat. Lägg på ett lager med rabarberkompott. Lägg på ytterligare en tårtbotten och bred på ett lager med vaniljkräm. Lägg på en till tårtbotten och ytterligare ett lager med rabarberkompott. Lägg sen över den sista tårtbottnen. Spackla tårtan med vispad grädde och toppa med färska jordgubbar.

IMG_2183

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *