Punschglass med dajmkross

Under min barndom bjöd min mamma ofta familjen och gäster på en hemmagjord glass smaksatt med arrakspunschextrakt och hackad dajm. Som jag älskade den glassen! Det är kanske konstigt att ett barn gillar punschglass men det var och är fortfarande en av mina favoriter. Det här receptet blir så gräddigt och gott så ni förstår inte! Punschglassen man köper i affären går inte att jämföra på långa vägar. Alla som provar den här glassen ber om receptet. Så är det. Mamma gjorde den alltid i en gammal sockerkaksform av aluminium och stjälpte upp den på ett fat när den var färdig, så man fick skära tårtbitar av den. En del recept glöms tyvärr bort och fram tills nu var det många år sedan den gjordes i vår familj. Häromdagen när sommaren äntligen verkade göra sitt intåg på allvar och jag kände mig extra nostalgisk, bad jag mamma om receptet och att få låna den berömda sockerkaksformen.

Ingredienser
3 ägg
2 dl socker
60 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde
3 msk vaniljsocker
1 dubbeldajm
7 kryddmått arrakspunschextrakt (Saturnus)

Ta fram tre bunkar. I första bunken vispar ni tre äggulor tillsammans med strösockret och philadelphiaosten. I den andra bunken vispar ni grädden tillsammans med vaniljsockret och i den tredje vispar ni tre äggvitor till ett hårt skum. Använd elvispen till alla tre blandningar. Allt ska sedan försiktigt röras ihop och slutligen smaksätts glassmeten med punschextraktet och den krossade dajmen. Häll glassmeten i en vattensköljd form som täcks över och fryses i minst sex timmar. Ta fram formen en stund innan servering så går den lätt att stjälpa upp på ett fat. Passar väldigt bra att servera med lite hallon eller jordgubbar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *