Septemberutmaningen – prinsesstårta!

Förra helgen bakades det prinsesstårta för första gången i detta kök. Det var jätteroligt och resultatet blev precis så bra som jag hade hoppats på! Jag fick i uppdrag att baka en tårta till mina föräldrar som skulle ha vänner på besök och då passade det ju fantastiskt bra att ticka av september månads utmaning. Det blev dessutom över en bit så att jag fick provsmaka dagen efter. Jag är så sjukt nöjd, den smakade som en konditoritårta. Och det säger jag utan att skämmas det minsta!

IMG_0614

Tårtbotten hade jag sedan länge i frysen, ett recept som ger väldigt höga bottnar. Traditionellt ska väl en prinsesstårta inte vara så väldans hög egentligen men jag tyckte den blev rackarns maffig. Vaniljkrämen testade jag denna gången att göra från Mia Öhrns recept. Jättebra och faktiskt enkelt att göra. Jag kommer ihåg första gången jag gjorde vaniljkräm så misslyckades jag både en och tre gånger innan jag fick det rätt. Sedan dess har det gått bra, ta i trä.

IMG_0596

När jag sökte runt lite på detta fantastiska internet så upptäckte jag att min uppfattning om vad som är en prinsesstårta inte stämmer riktigt. En äkta prinsesstårta innehåller endast grädde och vaniljkräm. En prinsesstårta med sylt kallas egentligen operatårta. När ursprungsreceptet på prinsesstårta kom ut så har jag läst att den då bara kallades ”grön tårta”. Det var efter att tårtan blev så populär bland de danska prinsessorna som den började kallas för prinsesstårta. Sedan vet jag inte om det ligger någon sanning i att det var prinsessorna själva som tyckte att det skulle tillsättas sylt till receptet och att denna nya tårta blev än mer populär, men det är ju en trevlig historia. Hur som helst, min prinsesstårta innehåller hallonsylt och jag tänker ändå kalla den för just, prinsesstårta.
Ett jättebra tips på en fin blogg där man kan få massor med tips och till exempel se videos på hur man bygger sin prinsesstårta och hur man gör marsipanrosor är En konditors bekännelser. Den sidan använde jag mig av. Först bredde jag ut ett tunt lager hallonsylt på den nedersta botten, ovan på det ett tunt lager grädde så att nästa botten skulle fastna ordentligt. Sedan kom vaniljkrämen och direkt ovanpå den massor utav grädde.

IMG_0589

Grädden formades lite koniskt innan den sista och tredje bottnen lades på och formades runt grädden.

IMG_0590

Till sist ett tunnare lager grädde runt om hela tårtan.

IMG_0591

Marsipanen är från Örebro bagerivaror och den beställde jag från lyckasmedmat.se. Jättegod och lättarbetad marsipan. 500g marsipan räckte precis till att täcka tårtan, den var ju extra hög, annars hade jag fått lite mer marginal. Och sen då. Jo, det här med att fodra eller inte fodra. Sockerpasta behöver fodras med smält smör eller olja om man vill spackla sin tårta med grädde, annars smälter sockerpastan och blir ful när den kommer i kontakt med grädden. Men marsipan då? Jag har läst att marsipan inte smälter när den kommer i kontakt med grädde, den smälter om den kommer i kontakt med sockret som finns i sylten och vaniljkrämen och därför ska man vara noga när man spacklar sin tårta. Samtidigt så läser jag kommentarer från människor som alltid fodrar sitt marsipanlock med smält smör eller olja för annars smälter det visst, även om marsipanen inte kommer i kontakt med socker. Jag blev nojjig eftersom tårtan skulle ges bort och duttade på tunt med avsvalnat smält smör. Den hölls sig jättefin, även till dagen därpå så det var ju skönt. Någon gång ska jag nog testa att inte fodra, bara för att se hur det blir.

IMG_0611

Till sist pudrade jag med florsocker och lade på min marsipanros och löv. Rosen hade jag gjort ett par dagar innan och förvarade den i rumstemperatur i en burk med lock.

IMG_0616

 

 

One thought on “Septemberutmaningen – prinsesstårta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *