Tiramisu

Nu var det länge sedan det hände något på den här sidan! Det är svårt att få tiden att räcka till allt man vill om man säger så.
I helgen provade jag något nytt, jag har aldrig gjort tiramisu förut. Jag tycker egentligen inte om kaffe men i vissa smakkombinationer funkar det och det här gillar jag! Dessutom är det enkelt att göra och kan (ska) förberedas långt innan gästerna kommer. Minst tre timmar i kyl har jag läst någonstans så att kexen får chans att mjukna ordentligt, mina stod i säkert sju timmar. Mums blev det! Jag använde mig av Leila Lindholms recept men har justerat det lite.

IMG_2429

IMG_2425

IMG_2423

Ingredienser (4 stora portioner)
2 ägg
0,5 dl marsalamin
2-3 dl starkt kaffe
0,5 dl strösocker
250g mascarponeost
1 dl vispgrädde
8 st savoiardikex (italian shortbread, italienska söta kakor)
1 msk kakao

Gör så här
1. Koka kaffe och låt kaffet svalna i en kopp.
2. Separera äggen i varsin skål.
3. Vispa äggulor fluffigt med hälften av strösockret.
4. Blanda mascarponeosten med äggulorna, tillsätt marsalavin.
5. Vispa grädden fluffig, vänd försiktigt samman med smeten.
6. Vispa äggvitorna till ett skum med resterande strösocker och vänd försiktigt samman med smeten.
7. Skeda ut lite i botten av glas eller dessertskålar.
8. Bryt ett savoardikex på mitten och doppa hastigt (ett i taget) i det kalla kaffet och lägg i glaset.
9. Skeda över ett lager smet och pudra med kakao.
10. Upprepa med ett till lager doppade kex, smet och kakao.

IMG_2422

One thought on “Tiramisu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *