Fudge med flingsalt

Här kommer ett enkelt recept på fudge jag kokade ihop häromdagen. Det underlättar om ni har en termometer, annars får ni göra det gamla hederliga kulprovet. Släpp ner en klick av smeten i ett glas kallt vatten, om ni kan rulla smeten till en kula har den kokat färdigt, annars kokar ni lite till. Fantastiskt gott och enkelt att göra. Hoppas ni alla får en trevlig advent och lucia!

Ingredienser
2 dl vispgrädde
3 dl socker
2 msk ljus sirap
en nypa salt
50 g smör
1 krm vaniljpulver eller 1 msk vaniljsocker
50 g hackad mörk choklad
50 g hackad ljus choklad

+ flingsalt till garnering

IMG_1480

Gör så här
1. Koka upp socker, grädde, sirap och salt i en kastrull. Rör då och då. Smeten ska koka till den kommer upp i 120 grader, det tar cirka tjugo minuter. Har ni ingen termometer gör ni kulprovet.
2. Tillsätt smöret och vaniljpulvret, rör tills det smält, låt koka en minut till.
3. Ta av kastrullen från plattan och tillsätt den hackade chokladen. Rör om ordentligt till den smält. Häll sedan över smeten i en bunke och vispa ett par minuter med elvisp till smeten blivit tjock och fluffig.
4. Bred ut smeten i en liten form (15×20 cm) klädd med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Ställ kallt för att stelna. Skär upp i bitar. Förvara i kylskåp.

One thought on “Fudge med flingsalt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *