Baka bröd enkelt med kalljäsning

Jag blev så sugen på att baka lite bröd i helgen, jag hade rågsikt hemma så rågsiktsbröd fick det bli. Hittade även lite brödkryddor som jag har sparat på länge men nu fick de äntligen komma till användning också. Det tar lite tid och planering när man ska baka bröd, i alla fall när det ska tajmas med en ettårings mat- och sovklocka. Därför är det så fantastiskt praktiskt med kalljäsning! Gör i ordning degen på kvällen och sen sköter den sig själv i kylskåpet över natten. På morgonen är det bara att sätta på ugnen och grädda så har ni nybakat bröd till frukost. Så himla smidigt. Mer recept på kalljäst bröd kommer till veckan!

IMG_1837
Rågsiktskaka
Inspiration: Lindas bakskola

Ingredienser

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk eller vatten (kallt)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 msk sirap, ljus
ca 20 g brödkryddor (min blandning bestod av fänkål, kummin och anis)
5–6 dl rågsikt

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja, kryddor och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper.  Nagga degen och strö över lite mjöl.
Täck formen med folie och ställ den i kylskåpet över natten. Ta fram den i rumstemperatur på morgonen i cirka 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen när du sätter in formen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

IMG_1838

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *