Alfajores – underbart smarrig dulche de leche kaka!

Jag hade en liten afternoon tea bjudning här hemma i påskas och bjöd bland annat på scones med clotted cream, citroncupcakes med vit chokladganache och så de här små godbitarna. Alfajores, en dubbel kaka med dulche de leche som fyllning. Verkligen supergod! De här kommer jag göra igen, garanterat. Jag tog receptet från fantastiska Fredriks Fika, min favorit från Hela Sverige bakar.

Dulce de leche finns i de flesta affärer och kan även heta karamelliserad mjölk. 

Ingredienser till 20 stycken

2,25 dl vetemjöl
0,5 dl socker
1 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 dl dulce de leche
+ lite smält choklad att ringla på toppen (jag använde kristyr med chokladsmak för jag kände mig lite lat, det blev gott det med).

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda ihop de torra ingredienserna och smula ihop med smöret. Går utmärkt att göra i en matberedare.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper till en ca 1 cm tjock platta (min var nog närmare 0,5 cm än 1 cm). Använd en stans på ca 4-5 cm2 för att sticka ut små rundlar som du lägger på en bakplåtspappersklädd plåt.
4. Grädda i 200 grader i 8-10 minuter. Låt kakorna svalna.
5. Klicka ut en liten klick dulce de leche på botten av hälften av kakorna, ta en kaka och tryck ihop till en dubbelmacka.
6. Garnera gärna med lite smält choklad.

One thought on “Alfajores – underbart smarrig dulche de leche kaka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *