Havrebars

Dessa havrebars är inspirerade av Deliciously Ella och ett recept jag såg på ”granola bars” på hennes fina hemsida. Jag hade inte alla ingredienser hemma utan ersatte och tog lite av vad jag hade, och resultatet blev mycket bra. Perfekta att ta med sig som mellanmål när man är på språng till exempel. Mjölk- och glutenfritt (med glutenfria havregryn förstås)! Nötter kan man utesluta helt om man vill eller ersätta med solrosfrön som Ella använder i sitt recept. Det går att variera med andra ord, bara sätta igång att experimentera!

IMG_2027

Ingredienser
400g havregryn
1 dl kokos
1 dl russin
1/2 dl hasselnötter, gärna rostade
1/2 dl torkade fikon i tärningar
2 tsk kanel
3 dl vatten
20 dadlar, urkärnade
3 tsk kokosolja
2  3/4 dl vatten blandat med 4 matskedar chiafrön

IMG_2034

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda chiafrön med vattnet och låt stå i tio minuter så det hinner bli som en gelé. Värm dadlarna med kokosoljan i en stekpanna på  medelvärme i cirka fem minuter så de blir lite mjuka. Blanda sedan dadlarna och vattnet (ta med oljan också!) i en hushållsassistent eller blender och mixa i några minuter tills dadlarna ”försvunnit”.
Blanda de torra ingredienserna i en stor skål och rör ner dadelvattnet och chiablandningen. Sprid sedan ut blandningen jämnt i en form, cirka 30×20 cm och grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Låt stå i minst en kvart innan ni sedan skär upp kakan i lagom stora bitar. För mig blev det 19 stycken.

IMG_2033

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *