Baka en mjölkfri tårta (del 1).

I dagarna har vi haft kalas för ett par nyblivna 30-åringar och jag tog på mig att göra en tårta. Alla ursäkter att baka, eller hur? Det skulle vara en mjölkfri tårta då en i familjen är allergisk. Jag har bakat en del kakor med mjölkfria produkter och det mesta kan man inte märka någon skillnad på men en tårta med grädde kan vara lite av en utmaning. Det är alltså inte laktosintolerans det handlar om, mjölkproteinallergi är något helt annat och det går  inte att använda sig av laktosfria produkter, vilket många verkar tro. Det finns istället många soja- och havreprodukter man kan ersätta mjölkprodukterna med och mjölkfritt margarin baserat på rapsolja.

Själva tårtbotten är naturligt mjölkfri, det här receptet testade jag denna gång och det blev kanonbra. Hög och fin. Det receptet kommer jag använda mig av igen, helt klart. Botten gjorde jag långt i förväg och la in i frysen, mycket enklare att dela när den är lite halvfrusen, och så är det skönt att sprida ut arbetet lite. Det här skulle bli en dekorerad tårta med sockerpasta. Temat för festen var Teenage Mutant Ninja Turtles och även tårtan skulle följa temat. Jag har aldrig jobbat med sockerpasta förut så gissa om det kändes lite nervöst att testa inför ett kalas, men jag har läst på ordentligt och det lönade sig, resultatet blev bra för en amatör som jag. Inga veck i nederkant!
Jag jobbade efter den ordningen att man på dag 1 tar fram tårtbotten och fyller den, dag 2 dekorerar man tårtan och på dag 3 äter man upp den! Då hinner tårtbottnarna stabiliseras innan det är dags att dekorera och tårtan hinner safta till sig så den smakar extra gott.

11798494_10153606200934175_1489957622_n

 

Tyvärr blev det inte så snygga bilder på tårtan men det syns hur den ser ut i alla fall. Designen på tårtan hittade jag på internet, google har svar på allt! Det fanns några olika varianter på samma tårta och jag modifierade den litegrann för att passa mig, när man ska göra något för första gången är det bra om man inte komplicerar det allt för mycket för sig. Även fyllningarna tog jag färdiga recept och bytte helt enkelt ut mjölkprodukterna, men mer om det i nästa inlägg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *