Traktortårta – baka födelsedagstårtan själv och spara pengar!

I dagarna fyllde en glad och sprallig liten kille två år och jag fick det hedrande uppdraget att baka tårtan. Tycker man om traktorer så är det klart att man ska ha en traktortårta till sitt födelsedagskalas! Jag trodde inte att jag skulle bli biten av det här med tårtdekoration men det är ju faktiskt riktigt roligt. Om man investerar i några få hjälpmedel och är lite finurlig så kan man lära sig att baka roliga födelsedagstårtor till barnen själv, istället för att lägga en halv förmögenhet på att köpa en tårta från ett bageri. Kostnaden för den här tårtan blev cirka 200 kronor, marsipan som eventuellt blir över kan frysas in till en annan gång. Köper du en liknande tårta (visst, den är förstås snäppet snyggare men det är mycket roligare att kunna säga att man gjort den själv) från ett bageri får du betala minst det dubbla.

Det är inte så svårt att göra en sådan här tårta, speciellt om man fuskar lite med en traktor i plast som jag gjorde. Du behöver först och främst ett stycke tårtbotten. Denna gång provade jag ett nytt recept från Icas buffétidning som påstod sig vara världens bästa recept på tårtbotten. Världens bästa vet jag inte men bra, absolut. Den blev inte lika hög som den jag gjort tidigare, men god smak och smulade inte så fasligt.

Ingredienser

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen

Sätt ugnen på 175°C.
1. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt.

Jag lade min tårtbotten i frysen över natten så blev den lättare att dela sedan. Recepten på fyllningarna kommer från Bengtssons baksida och jag har skrivit ut dom här nedan. Innan jag bredde på bärmoussen strök jag även tårtbotten med ett tunt lager hallonsylt. Tårtan fick sedan ligga i sockerkaksformen över natten och stabilisera sig.

IMG_0669

Sedan spacklade jag tårtan med grädde och täckte med marsipan. Även dekorationerna är gjorda i marsipan. För att få ut tvåan (som skulle föreställa en väg om man inte har förstått det) så skrev jag helt enkelt ut en stor tvåa på papper och skar runt den på marsipanen. Vägstrecken gjorde jag på frihand. Såhär i efterhand tycker jag att tvåan och vägstrecken blev lite för tjocka men det är ju sånt man lär sig. Bokstäverna hade jag speciella utstickare till. Grisen och fåret kunde jag stansa ut de flesta delarna till med hjälp av en stjärnpepparkaksform och olika runda tyllar. För att få till fårets ansikte till exempel stansade jag ut en rund cirkel och formade sedan till den för hand så att den blev mer avlång. Likaså med trynet på grisen.

IMG_0678

Det blev en jättegod tårta och tvååringen verkade nöjd. Det var en hit att traktorn faktiskt gick att plocka bort och leka med, annars tänkte jag att jag kanske gjorde det lite lätt för mig som köpte en traktor i plast.

IMG_0675

Blåbär- och hallonmousse

Till ett lager i en cirka 24 cm form behövs:

200g frusna blåbär och hallon
1 msk strösocker
3 msk vatten
några droppar citronsaft
2 gelatinblad
2 dl grädde

1. Blötlägg gelatinbladen i fem minuter.
2. Koka upp övriga ingredienser utom grädden, rör ner gelatinbladen.
3. Ställ in i kylen att svalna av ordentligt och tjockna.
4. Vispa grädden och vänd ner den i smeten.

Vit chokladmousse

Receptet räcker till ett lager en tårtform på cirka 24 cm.

150 g choklad
2 dl vispgrädde
100 g färskost (jag använde Coops egna)

1. Dela chokladen i små bitar och lägg i en bunke.
2. Värm grädden till den nästan kokar, den får dock absolut inte koka!!
3. Häll den heta grädden över chokladen. Rör om tills det är en jämn smet.
4. Ställ in i kylen för att svalna, gärna över natten.
5. Lägg i färskosten och vispa upp till en bra konsistens.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *